Érdemes megkülönböztetni az újépítésű és az utólagos homlokzatszigetelést. Az újépítésű családiházaknál és társasházaknál egyszerű dolgunk van, mert a tervező megtervezi és előírja az anyag fajtát és a vastagságot. A Megrendelő ez alapján kér ajánlatot. Azonban utólagos homlokzat szigetelés esetén jóval több a kérdés, az alábbiakban ezt boncolgatjuk.

Jó hír, hogy Cégünk mindkét területtel foglalkozik!

Miért is érdemes Önnek belevágni egy ilyen beruházásba?

Elsősorban azért, mert az energia árak mindig csak emelkedni fognak, soha semmi nem lesz olcsóbb. Másodsorban lakóhelyének külső megjelenését a saját ízlése szerint alakíthatja. Többféle szín kombinációjával, a nyílászárók térbeli kiemelésével, tagozások alkalmazásával és még rengeteg apró trükkel dobhatja fel (több mint ezer féle színből választhat). Ezáltal otthona mind szerkezetileg, mind esztétikailag javul, értéke nő, viszont a rezsije csökken!

A hőszigetelés előnyei

 • Jelentősen csökkenti a fűtésre használt energia költségeket.
 • Élhetőbb lakóklímát biztosít, amely fontos feltétele a hőmérséklet és a relatív páratartalom összhangja (optimális esetben a páratartalom 40-60%, a hőmérséklet pedig 19-22 °C közötti).
 • Megszűnteti az épületfizikai károsodásokat (páralecsapódás, penészesedés).
 • A kevesebb tüzelőanyag felhasználás következtében csökken a károsanyag-kibocsátás, ami tisztább levegőt eredményez.

Homlokzati hőszigetelés legismertebb fajtái

 • polisztirol hőszigetelő lemez vékonyvakolattal
 • grafitos polisztirol hőszigetelő lemez vékonyvakolattal
 • hőszigetelő kőzetgyapot vékonyvakolattal
 • hőszigetelő kőzetgyapot szerelt burkolattal

Egy épület homlokzati hőszigetelésének költségvetése három jól különválasztható tételből tevődik össze: állványozás, munkadíj és a választott technológiához felhasznált anyagok ára. Az állványozás ára csak az épület adottságaitól függ, tehát a technológia kiválasztásánál nem mérvadó. A munkadíjak a fenti felsorolásban fentről lefelé emelkednek (kb. 13.000 Ft/m2-től 25.000 Ft/m2-ig). Az adott eljáráshoz tartozó anyagárak szintén ebben az irányban nőnek. Mindezek tükrében a megfelelő technológia megválasztása költségeink szempontjából nagyon fontos.

Polisztirol hőszigetelő lemez vékonyvakolattal: ideális, viszonylag olcsó megoldás. Erről a technológiáról az alábbiakban részletes leírást olvashat.

Grafitos polisztirol hőszigetelő lemez vékonyvakolattal: ugyanaz mint az előző pont, különbség csak az anyaghasználatban található. Az alapanyagot grafit szemcsékkel keverik, ezáltal a végtermék sötétszürke színű lesz és kb. 20 %-kal jobb hőszigetelő képességgel bír a hagyományos (fehér) polisztirolhoz képest.

Hőszigetelő kőzetgyapot vékonyvakolattal: az eljárás itt is hasonló, de a polisztirol helyett ásványi anyagot használnak. Drágább megoldás, de előnyei közé tartozik a jobb hangszigetelés és páraáteresztés. Azonban alkalmazásának igazi oka az, hogy a kőzetgyapot nem éghető (a polisztirol önkioltóan ugyan, de ég) ezért olyan épületeknél, ahol a tűzbiztonsági előírások szigorúbbak, ott csak ez alkalmazható.

Hőszigetelő kőzetgyapot szerelt burkolattal: az épület falára rögzített kőzetgyapotot egy szerelt fallal védik (fém, műanyag, kő, stb.), mely a homlokzat esztétikai megjelenését is adja. Leginkább középületeknél, irodaházaknál alkalmazzák.

Milyen vastag hőszigetelést válasszunk?

A polisztirol vastagságán nem érdemes spórolni. Mint korábban említettem egy épület homlokzati hőszigetelésének költségvetése három jól különválasztható tételből tevődik össze: állványozás, munkadíj és anyagár. Ezek közül az állványozást egyáltalán nem, a munkadíjat csak 15 cm felett befolyásolja a hőszigetelés vastagsága. A felhasznált anyagok közül is csak néhányat érint. Egy átlagos családi ház esetében (kb.: 200 m2) a polisztirol vastagságának minden egyes cm-e hozzávetőleg 100.000 Ft-tal növeli az anyagköltséget.

Azonban túlzásokba esni is fölösleges, mert egy ház hőszigetelése nem csak a határolófalakon múlik, hanem a nyílászárókon, födémen, aljzaton és tetőszerkezeten is. Ugyan a mai hőtechnikai szabvány közel nulla hőszigetelési értékeket ír elő, azonban utólagos hőszigetelés esetén nem lehet kompromisszumok nélkül megúszni. Általános falszerkezetek esetében 10 – 15 cm hőszigetelés ajánlott.

Az anyagválasztásnál a legfontosabb szempont, hogy hőszigetelő rendszerben gondolkozzunk.

„Lélegző falak”!? A pára-áteresztés, mint szempont!?

A pára átbocsátás jele: μ (Páradiffúziós ellenállási tényező)
A μ érték egy viszony-szám, ami egy adott vastagságú levegőben áramló pára sebességét – aminek értéke 1 – viszonyítja az ugyanolyan vastagságú egyéb anyagban mérhető pára átjutási sebességéhez. Néhány példa a falszerkezetek és szigetelő anyagok μ értékeiből:

Falszerkezetek:

 • Fa: μ = 1,6
 • Porotherm tégla: μ = 10
 • Kisméretű tömör tégla: μ = 30
 • Betonfal: μ= 80

Szigetelőanyagok:

 • Kőzetgyapot: μ = 1,6
 • Nyíltcellás polisztirol: μ = 30 – 40
 • Zártcellás polisztirol: μ = 80

Figyelembe véve azt, hogy a falakon keresztül mindössze 1-2 % pára diffundál át, és a kilépő nedvesség többi része szellőztetéskor távozik. Valamint figyelembe véve azt is, hogy a falazatot kívül és belül vakolták és már többször festették párazáró rétegekkel és feltételezve, hogy a hangszigetelés nem kiemelt követelmény, akkor érdemes polisztirolt használni a tűzbiztonsági előírások miatt a kritikus helyeken kőzetgyapot betétekkel.

A polisztirolos homlokzati hőszigetelés kivitelezésének lépései

1. A falfelületek előkészítése, a kezdőprofil rögzítése:

A homlokzati hőszigetelő rendszert akár újépítésű, akár régi épületek korszerűsítésénél lehet alkalmazni.

Az új épületeknél közvetlenül a tégla falazatra kell ragasztani a polisztirol lapokat, ezért itt csupán a fal síkját és függőlegességét kell ellenőrizni. A régi épületeknél az alapfelület minősége döntő a rögzítés szempontjából, ezért fontos a málló vakolat javítása vagy teljes eltávolítása. A jó állapotúvakolatra nyugodtan lehet dolgozni. Az állványozás során ügyelni kell a munkaterület és a nyílászárók teljes vagy részbeni takarására. A kezdőprofil elhelyezésénél szem előtt kell tartani, hogy minimum 30 cm lábazati magasság szükséges. Egyenetlen fal esetén a rögzítési pontoknál célszerű hézagolni, mert a kezdőprofilnak nyíl egyenesen kell körbe futnia az épületen.

Rendszeresen előforduló hiba, hogy a felületet nem készítik elő megfelelően, hanem úgy ahogy van, a málló, poros falra ragasztanak. Így később a hőszigetelés elválhat a homlokzattól!

2.A polisztirol lapok felragasztása, az egységes polisztirol felület kialakítása:

A hőszigetelő lapokra a ragasztót úgy kell felhordani, hogy legalább 40% érintkezési felület alakuljon ki a falon, természetesen perem-pont módszerrel. A felhasznált ragasztó mennyisége függ a fogadófelület egyenletességétől, teljesen sík felületen az előírás 3-4 kg/m2 (ez ritkán sikerül, általában 5 kg/m2 fogy el). A lapok ragasztását a kezdőprofiloktól indítjuk, fektetve, kötésben, hézagmentesen kell egymáshoz illeszteni őket. A ragasztóanyag nem kerülhet a szigetelőlapok közé! A kész felületet az esetleges egyenetlenségek miatt, valamint a sarkoknál, a ragasztó száradása után össze kell csiszolni.
A lábazat esetében a kezdőprofil alatt 2-3 cm-rel vékonyabb, extrudált lemezt használunk. Ez azért vékonyabb, hogy a kezdőprofilon kialakított vízorr kintebb essen, mint a lábazat. És azért extrudált, hogy ne szívja fel a vizet, valamint nagyobb szilárdsága miatt jobban ellenálljon a mechanikai sérüléseknek.

Rendszeresen előforduló hiba, hogy a felületet nem készítik elő megfelelően, hanem úgy ahogy van, a málló, poros falra ragasztanak. Így később a hőszigetelés elválhat a homlokzattól!

3.Mechanikai rögzítés, purhabozás, élvédők felragasztása:

Az egy m2-re eső dűbelek száma (6-12db) az aljzat minőségétől és az épület magasságától függ. 4 m homlokzat magasság felett még új építésű téglafal esetén is dűbelezni kell, meglévő vakolatra történő, utólagos hőszigetelésnél minden esetben. A dűbel hosszát úgy érdemes megválasztani, hogy a falban minimum 4,5 cm fogjon, plusz a vakolat és a polisztirol lap vastagsága. A szigetelőlapok illesztéseit és a kivágásoknál keletkező réseket (kapcsolók, fali lámpák, tető faszerkezete, stb.) purhabbal ki kell tölteni. A purhabozásnak három előnye van: először is tökéletes szigetelést biztosít, másodsorban nem engedi, hogy a ragasztó a szigetelőlapok közé menjen, ezáltal óv a hőhidaktól. Legvégül összeragasztja a lapokat, így teljes homogén felületet biztosít.

Élvédőt minden sarokra és élre tenni kell, ez tökéletes élhatást biztosít és véd a sérülések ellen. Nem elhagyható!

4.Az üvegszövet beágyazása:

A megfelelően sík és hézagmentes felületre fogazott simítóval kell felhordani a ragasztót. A még nedves réteg közepébe függőleges csíkokban, legalább 10 cm széles átfedéssel kell beágyazni a rendszer nélkülözhetetlen részét képező üvegszövetet. A nyílászárók sarkaiba 45 fokban elfordított kb. 30 x 30 cm-s háló darabokat kell ragasztani, a dupla háló jobban ellenáll az estleges repedések megindulásának. A ragasztótapasz anyagszükséglete 4 kg/m2, a hálóból 1,1 m2/m2 szükséges.

Rendszeresen előforduló hiba, hogy a hálót a homlokzat tetején megakasztják egy szöggel és az így lelógatott csíkokat, kívülről bekenegetik ragasztótapasszal. Ezzel a módszerrel pontosan semmit nem ér a hálózás, mikor megköt a ragasztó, le lehet húzni, mint egy matricát.

5. Alapozás:

Az alapozónak nedvszívás-kiegyenlítő és tapadás elősegítő szerepe van. Száradási idő 24 óra, ezt célszerű betartani! Élénk színek esetén az alapozót is az adott színkód szerint meg kell színezni. Anyagszükséglete: 0,15 kg/m2.

6.Színvakolat felhordása:

Az utolsó és egyben legkényesebb művelet, gyorsan dolgozó és összeszokott szakembereket igényel. Sokan tartanak a nyári színezéstől, de hajnali négy órakor nincs kánikula…. nekünk a szezon minden napján dolgozni kell, ezért kialakultak a módszereink. Az árnyékos oldalon mindig lehet dolgozni, de a közvetlen napsütés foltokat hagy és tönkreteszi a munkát. A színvakolat anyagszükséglete fajtától és gyártótól függően: 2,3-3,5 kg/m2.

Itt hibaként csak a látszó stócokat és foltokat említeném. Ez technológiailag lényegtelen, de esztétikailag tönkreteszi az egész munkát!

Az már nem kérdés, hogy kell-e hőszigetelni, csak az a kérdés, hogy hogyan. Ez a befektetés jó anyagok felhasználásával és profi kivitelezés esetén biztosan megtérül!